
Güneş Dünya ve Ay adlı bu yazımızı okuduktan sonra Sizlere daha iyi hizmet verebilmek adına eksiklerimizi bize bildirmenizi ayrıca Güneş Dünya ve Ay adlı yazımıza eklenmesini istediğiniz konuları bizlerle paylaşmanızdan memnuniyet duyarız.
Güneş Dünya ve Ay
Güneş
Güneş, Güneş Sistemi’nin merkezinde bulunan Orta büyüklükte bir yıldızdır.Dünyaya uzaklığı: 149.600.000 km olan güneş tek başına Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8’ini oluşturur. Geri kalan kütle Güneş’in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur.
Yüzey sıcaklığı 5.778 K ve şekli küreseldir
4,603E9 yaşında olan güneş tamamen gazlardan oluşur
Mutlak büyüklükğü 4,83 olan güneş Isı ve ışık kaynağıdır
Kütlesi 1,989E30 kg ve Orta büyüklükte bir yıldızdır
Yarıçapı 695.510 km dir ve Sadece dönme hareketi yapar saat yönünün tersinde döner
Katmanlardan oluşan güneş Dünya’mıza yaklaşık 150 milyon km uzaklıktadır
Dünya
Dünya, Güneş Sistemi’nde Güneş’e en yakın üçüncü gezegen olmasının yanı sıra güneş Sistemi’ndeki en yoğun ve beşinci büyük gezegendir. Şekli küreseldirve Şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su olduğu bilinen tek gezegendir. Kendi ve Güneş’in etrafında döner Katı ya da ‘kaya’ ağırlıklı yapısı nedeniyle üyesi bulunduğu yer benzeri gezegenler grubuna adını vermiştir. 4,543E9 yaşında, 6.371 km yarıçapında 7,53 milyar (2017) Dünya Bankası nufuslu güneşe uzaklığı 149.600.000 km olan 1,674.4 km/h Ekvatoral dönme hızına sahip katmanları olan bir gezegendir.
Not: Dünya kendi ekseni etrafında bir tam dçnüşünü 24 saatte tamamlar. Bu olayın sonucunda gece-gündüz oluşur. Dünya, Güneş etrafındaki dolanımını 365 günde tamamlar. Sonucunda da mevsimler oluşur.
Ay
Dünya’nın tek doğal uydusu olan Ay güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya’nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay’ın çapı 3.474 km’ yarı çapı ise 1.737,1 km dir. 4,539 yaşında olan ay küresel bir şekle sahiptir. Araştırmalara göre şu ana kadar üzerinde su ve atmosfer bulunmamıştır.
Dünyaya uzaklığı 384.400 km ve Yer çekimi: 1,62 m/sn² dir.
Kendi etrafında döner; Dünya ve Güneş etrafında dolanır. Bu hareketlerini saat yönünün tersine yapar.
Toz ve kayadan oluşur. Yüzeyinde sıradağlar ve kraterler vardır.
Kendi etrafında dönüş hızı , Dünya etrafında dolanma hızına eşit olduğundan Dünya’dan bakanlar Ay’ın hep aynı yüzünü görürler.
Not: 20 Temmuz 1969 günü Amerikalı astronot Neil Armstrong, Ay’a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçti. Apollo 11 uzay aracı ile üç kişilik ekip ile Ay’a ulaşan Armstrong, arkadaşı Edvin ‘Buzz’ Aldrin ile birlikte bindiği ‘Kartal’ adlı Ay modülü ile Ay’ın yüzeyine ind
Not: Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonutudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961’de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.
Ay’ın Evreleri
Ayın evreleri veya fazları, Ay’ın evreleri ana ve ara olmak üzere iki tanedir. Gözlemcilerin gördüğü Ay’ın aydınlık yüzünün, Ay’ın toplam görünür yüzeyine oranını ortaya çıkarır. Ay ; Dünya gibi, kendinden ışık yansıtmaz. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay’ın Dünya ve Güneş’e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür
Ay, Dünya etrafında, Dünya’da Güneş etrafında dolandığı için, Dünya’dan Ay’a bakanlar Ay’ı farklı şekilde görürler. Böylelikle Ay’ın farklı evreleri oluşur.
Ana Evreleri:
Yeni Ay, İlk Dördün, Dolunay, Son Dördün
Ay’ın her ana evresi arasında geçen süre yaklaşık bir haftadır.
Ara Evreleri:
Hilal ve Şişkin Ay’dır.
Ay’ın Ana Evreleri
1. YENİ AY:
Güneş ve Dünya arasına girer.
Dünya’ya bakan yüzü ışık almaz.
Ay görünmez.
2. İLK DÖRDÜN:
Yeni Ay’dan bir hafta sonra
Dairenin sağ yarısı aydınlık
D harfi gibi.
3.DOLUNAY:
İlk Dördün’den bir hafta sonra
Dünya’ya bakan yüzü ışık alır
Dairenin tamamı görülür
4.SON DÖRDÜN
Dolunay’dan bir hafta sonra,
Dairenin sol yarısı aydınlık,
Ters D harfi gibi.
Güneş Dünya ve Ay
İlginizi Çekebilecek Konular
⇒ Lgs Puan Hesaplama MEB (2020-2021)
⇒ 2020 YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımları (ÖSYM)
⇒ TYT Deneme Sınavları PDF İndir (2021)
⇒ AYT Deneme Sınavları PDF İndir
⇒ Töder Türkiye Geneli (TYT-AYT) Denemeleri PDF
⇒ Lgs Puan Hesaplama MEB
⇒ TYT Konuları ve Soru Dağılımları