
Aktüerya Bilimleri ve Aktüerlik Bölümü
Ana Başlıklar;
Aktüerya Bilimleri ve Aktüerlik Bölümü Hakkında Bilgiler; Belirsizlik durumunda sigorta prim ve rezervlerini tespit etmek amacıyla istatistiksel ve matematiksel yöntemleri kullanarak her türlü risk ölçüm ve hesaplamalarını kapsamaktadır.
Aktüerya Bilimleri Ekonomik etkiler, sigorta şirketindeki üretimin niteliği ve kapasitesi, mevzuat, sosyal ve politik etkenler, şirketin risk kabul politikaları, poliçe ve ürün özellikleri ve enflasyon gibi belirsizliği artıracak yönde gelişen birçok iç ve dış faktörün etkisinden dolayı hesaplamalar uzmanlık düzeyinde bir bilgi birikimi gerektirmektedir.
Aktüerya Bilimleri Programının Amacı
Aktüerya eğitiminin amacı, olasılığın matematiksel teorisi ve bileşik faiz teorisinin uygulamasında gerekli analitik beceri ve bileşenleriyle; yatırım, hayat sigortası, genel sigorta problemlerinin ve kapsamlı hesaplama yetkinliği ve yeteneği gerektiren her türlü uygulama probleminin çözümlenmesinde kullanılan istatistiksel teknikler ile öğrencilerini eğitmek ve donatmaktadır.
Bölüme bağlı iki anabilim dalı mevcuttur
1-Sigortacılık ve Risk Yönetimi Anabilim Dalı
2-Aktüerya Bilimleri Anabilim Dalı
Aktüerya Bilimlerinde Okutulan Dersler
Aktüerya programında matematik, istatistik, sosyoloji, hukuk, iktisat alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka, insan kaynakları yönetimi, pazar yönetimi, hayat sigortacılığı, vergi analizi, finansal piyasalar ve kurumlar, sigorta sözleşmeleri, emeklilikte sosyal güvenlik teorisi, vergi mevzuatı gibi dersler okutulur ve bir proje çalışması yaptırılır.
Aktüerya Programı için Gereken Nitelikler
Aktüerya bölümünde okumak isteyenlerin analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntı ile ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık bireyler olmaları gerekir.
Aktüerya Bilimleri Mezunlarının Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Mezunlar “Aktüer” unvanı ile görev alabilirler. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır. Aktüer yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar ve sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir, bunlara dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini, tarifelerini belirler.
Aktüerlerin Çalışma Alanları
Sigorta sektörünün yanı sıra finans kuruluşları, danışmanlık firmaları, kamu kurumları ve üniversitelerde çalışma olanaklarına sahiptir. Mezunlar, “Aktüerler Yönetmeliği” uyarınca yapılmakta olan aktüerlik sınavları ile imza yetkisine sahip Aktüer unvanını da alabilir. Bankacılık, sosyal güvenlik, emeklilik ve mortgage sistemleri gibi gelişen piyasalar aktüerler için büyük kariyer fırsatları sunmaktadır.
Aktüerlerin Ortalama Kazançları
Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan bilirkişi ücretleri esas alınsa bile bir AKTÜERİN aylık kazancı 15/20.000.- TL düzeyindedir. yeni mezun olan bir gencin alacağı ücret en fazla 1.500/2000.- TL olabilecek iken bazı özel okullardan mezun bir gencin aktüerlik belgesini aldıktan sonra adliye ve serbest piyasa sisteminde kazanacağı aylık gelir 17/22.000.-TL’dir.
Aktüerler birçoğu sigorta şirketleri için çalışır; ancak danışmanlık firmalarında, devlette, büyük şirketlerde, hastanelerde, bankaların ve yatırım firmalarının çalışan yardım bölümlerinde de ihtiyaç duyulmaktadır.
Ortalama yıllık maaş: 230,000 tl
Yurt dışındaki Aktüerlik maaşları ortalama aylık 10.000 Dollar ile 20.000 Dollar arasındadır.
İlginizi Çekebilecek Konular
⇒ Lgs Puan Hesaplama MEB (2019-2020)
⇒ 2020 YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımları (ÖSYM)
⇒ TYT Deneme Sınavları PDF İndir (2019)
⇒ AYT Deneme Sınavları PDF İndir
⇒ Töder Türkiye Geneli (TYT-AYT) Denemeleri PDF
⇒ Lgs Puan Hesaplama MEB
⇒ TYT Konuları ve Soru Dağılımları